Triggerpoint massage

Beknopte omschrijving voor deze type massage

Triggerpoint massage

Triggerpoint massage houd in dat de microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of ‘knoopjes’ worden verholpen. Triggerpoints zijn de meest voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam.

Een triggerpoint verzwakt de spier en houdt hem gespannen, wat ervoor zorgt dat de aanhechtingen van de spier voortdurend onder spanning blijven staan. Dit veroorzaakt vaak symptomen in nabijgelegen gewrichten. In het omliggende gebied van een triggerpoint is de circulatie beperkt; de celstofwisseling ligt plat vanwege de ophoping van afvalstoffen en een gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen. Zo kan een triggerpoint maanden- of zelfs jarenlang in stand gehouden worden, tenzij je dit patroon doorbreekt.

Triggerpoints kunnen de oorzaak zijn van pijn in het hoofd, nek en kaak, onderrug, het carpaletunnelsyndroom en vele soorten gewrichtspijn. Ze veroorzaken symptomen als oorpijn, duizeligheid, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornissen, tennisarm en pijn in de geslachtsdelen. Ze veroorzaken vaak pijnlijke en verstopte holtes. Ze hebben een aandeel in chronische vermoeidheid en verminderde weerstand tegen infecties. Triggerpoints kunnen verantwoordelijk zijn voor langdurige pijnklachten en invaliditeit waaruit geen verlossing mogelijk lijkt, waardoor ze depressiviteit kunnen veroorzaken.